Få mere selvkærlighed og lær at lytte til dig selv
Få mere ro, overskud og indre styrke
Få balance i dine forhold til andre

Afslutninger og begyndelser

Forleden havde jeg besøg af min eksmand. Han kom egentlig for at aflevere pigernes tasker, men han havde dårligt stillet dem fra sig, før jeg viftede ham begejstret om ørerne med min bog, som jeg netop havde fået sendt med fragten.

“Nå det tog da også kun 35 år at skrive den bog” konstaterede han, og selvom det muligvis er at sætte det på spidsen, er der alligevel en sandhed i det. “Lige siden jeg lærte dig at kende, har du snakket om den bog, du engang ville skrive” sagde han en anden dag, og om ikke så længe har vi kendt hinanden i 30 år, så måske HAR det i virkeligheden taget mig 35 år.

Jeg tror, få bøger bliver skrevet uden andre menneskers indflydelse og påvirkning. Og jeg ved med sikkerhed, at denne bog aldrig var blevet skrevet – i hvert fald ikke i den form, den nu har fået – hvis ikke jeg havde mødt så mange mennesker på min vej. Mennesker, der har inspireret mig, puffet til mig, der har elsket mig og spejlet mig. Mennesker, jeg har mistet. Mennesker, der har lært mig noget, mennesker der har såret mig, healet mig, støttet mig, vækket mig, trøstet mig eller puffet mig så hårdt, at det blev et regulært skub udover en afgrund, og som derfor fik mig til at miste enhver form for sikkerhed og fundament.

Min sjæl ved – min bog – handler grundlæggende om de møder. Ikke så meget møderne i sig selv, men de indtryk og aftryk møderne satte. Forandringerne og bevægelserne, som blev sat i gang. Til tider stille, blidt og organisk, til andre tider voldsomt, brat og med kvalmende kraft.
Den handler om de processer, følelser og tanker, man kan gennemleve eller have, når verden synes at vælte om én. Eller indeni én. Om hvordan ethvert sammenbrud kan føre til et gennembrud af det, der er mere sandt, ægte og autentisk. Om modet til sårbarhed. Om styrken i det skrøbelige. Om håbet i håbløsheden og om at finde meningen i det tilsyneladende meningsløse. Om at se skyggerne i øjnene for at få lyset til at skinne. Den handler om kærlighed. Til sig selv, til sjælen og livet selv.

Min eksmand blev den første, der (med stor sandsynlighed under lettere pres af mig) købte min bog, og selvom der er mange mennesker og mange møder, som har haft indflydelse på at bogen blev, som den blev, så tænkte jeg alligevel, at den bog ikke kunne være blevet skrevet, hvis det ikke var for ham, og for det liv vi engang havde sammen, og som vi valgte at afslutte for snart mange år siden. Og hvor er det egentlig fint at tænke på, at det, som engang var en smertefuld afslutning, har født så mange smukke begyndelser på noget andet.

Og netop dét får mig til at huske alt det. Min sjæl ved.

Jane Mejlhede

Du er velkommen til min bogreception 22. maj. Se mere her

Du kan bestille min bog her